Omgeving
Heythuysen
(Limburgs: Heitse) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Limburg, gemeente Leudal.
Lees hier meer over Heythuysen
Het Leudal is een hooggelegen natuurreservaat aan de westoever van de Maas.
Lees hier meer over het Leudal
Horn is een oude plaats, in 1102 wordt de plaats al genoemd als Hurne. Het Kasteel Horn is met zijn ovaalvormige burchtmuur in hoofdzaak 15e en 16e -eeuws. Dit stamhuis van de heren van Horn is een voorbeeld van middeleeuwse sterkte en verkeert in goede staat van onderhoud. Rondom het kasteel ligt een fraai wandelpark. Daarnaast liggen in Horn aan de Molenweg een tweetal windmolens, De Hoop en De Welvaart, die op gezette tijden draaien.
De Uffelse watermolen aan de Uffelse beek in Haler. Uffelsen heeft een rijke historie die terugvoert tot tenminste in de vijftiende eeuw. De unieke ligging in de karakteristieke en rustieke omgeving van Hunsel en het gebouwencomplex zelf, zorgen ervoor dat de historische sfeer nog steeds merkbaar aanwezig is.
Voor liefhebbers van fietsen en/of wandelen liggen er vele verschillende fiets- en wandelroutes klaar, ieder met een eigen thema. Zo zijn er onder andere het fietsknooppuntennetwerk Noord-Midden en Zuid-Limburg, Molenfietsroutes, grensoverschrijdende legendefietsroute Maaseik, fietsen langs kruisen en kapellen enz. Verder de wandelkaart Leudal van Maas/Swalm/Nette, de Leudal recreatiekaart, wandelroutenetwerk Leudal, wandelroutenetwerk Roerdalen enz…. Kwaliteitsmonitor fietsregio’s van het Fietsplatform Noord- en Midden-Limburg heeft onze fietsregio met 4 sterren beoordeeld (5 sterren is maximum). Noord- en Midden-Limburg . hoort daardoor bij de top van de Nederlandse fietsregio’s
Aspergeroutes: Zelf kijken hoe de aspergestekers bezig zijn, vers gestoken asperges langs de weg kopen of genieten van een aspergemenu in een van de leuke restaurants.
In de VVV brochure staan verschillende aspergeroutes beschreven deze zijn verkrijgbaar in ons huisje. Traditiegetrouw worden de eerst asperges op de derde donderdag van april geoogst. Op 24 juni, de dag van de heilige Sint Jan, wordt de laatste oogst binnengebracht.
Het wandelgebied Weerterbos en Hugterheide ligt op de grens van Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL). Het ligt in het noordelijkste puntje van het GrensPark Kempen~Broek. Het Weerterbos heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen door de aanwezigheid van edelherten. In de herfst trekken ze veel liefhebbers, die een glimp willen opvangen van de spectaculaire bronst. Al snel ontdek je dat het Weerterbos veel meer te bieden heeft. Het is een zeer gevarieerd gebied met oude, vochtige loofbossen, enkele mooie vennen en kleine heidegebieden. Aan de westelijke zijde wordt het Weerterbos geflankeerd door droge bossen van de Hugterheide. Hier en daar ontdek je nog een stukje heide. Het bos heeft in elk seizoen zijn charmes en wie zoekt naar de geluiden van de Geelgors, Kuifmees of Boomklever, verveelt zich geen seconde.
In de voetsporen van Napoleon, de fietsallee langs de Noordervaart. Hoofdrolspeler bij de aanleg van het Grand Canal du Nord was Napoleon Bonaparte. Het tracé hiervoor werd door hem in 1806 vastgesteld. Op deze wijze hoopte Napoleon zich zowel economisch als politiek onafhankelijk te kunnen maken van de (Noordelijke) Nederlanden. Een mooie fietstocht langs de resten van het Noordervaarttracé.
Thorn, het witte stadje. Het ‘witte’ stadje Thorn heeft een rijke geschiedenis, die terug gaat tot het einde van de 10e eeuw.
Lees hier meer over Thorn
Maaseik (België) is een regionaal centrum, dat de laatste jaren meer en meer furore maakt als toeristische trekpleister.
Lees hier meer over Maaseik
Nationaal Park De Groote Peel.
In het 1500 ha grote gebied werd vroeger turf gestoken, nu is het een oase van rust en een natuurgebied van internationale allure.
Lees hier meer over de Groote Peel
Openluchtmuseum Eynderhoof is een mooi en levendig Peeldorp waar je na het passeren van de ijzeren poort meteen terug gaat in de tijd van rond 1900. Eynderhoof is gelegen in de mooie landelijke en groene omgeving van het dorp Eind, gemeente Nederweert. Het museum wordt onderhouden, bemand en beheerd door vrijwilligers. Daarom heeft het museum een eigen gezicht, niet alleen qua cultuur en historie, maar ook in beheer en exploitatie. In dit museum is veel te zien, te beleven en te ondernemen voor jong en oud. Een bezoek aan de mooie Peelregio is pas echt compleet na een bezoek aan dit limburgs Openluchtmuseum. Spelen, eten, drinken, knutselen, ontdekken, beleven en bewonderen, dat past bij dit doe-museum.
Rozenroute Lottum, fietsroute langs rozen- en boomkwekerijen, geurende rozenvelden, tuincentra met prachtige rozentuinen, het schitterende rosarium etc. De meeste rozenvelden staan vanaf half juni in hun eerste en mooiste bloei, deze kleurenpracht gaat door tot ver in de herfst.
Toverland, het magische pretpark voor jong en oud in Limburg.
Lees hier meer over toverland
Aardbeienland, Het Aardbeienland is het vitaminerijkste park van Nederland
Hele velden en kassen afwisselend vol met heerlijke geurende bloemen en bloedrode en bloedmooie kleurende zoete aardbeien, zalig! En dat blijft ook zo. Een reis door een land vol met aardbeien ……. duurt ruim 5 – 6 uur. Je kunt genieten van een dagdeel, maar er zijn ook mogelijkheden voor extra activiteiten, zoals puzzelen, speurtocht, picknicken, wandelen, rondleidingen, kinderfeestjes, frisse tussendoortjes, proeven van allerlei heerlijkheden en andere speciale arrangementen.
De Meinweg, het groene goud van Roerdalen. De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. Geologisch gezien is dit voor Nederland uiterst bijzonder. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. Één van deze breuklijnen is de bekende Peelrandbreuk. Dwars op de terrassen gelegen voeren twee beken (de Roode Beek en de Boschbeek) het water af van het bovenste plateau naar de Roer. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt, vandaar dat de adder in het logo van De Meinweg voorkomt De Meinweg verwelkomt wandelaars, fietsers en ruiters.
Roermond. De gemeente is zeer rijk aan cultureel erfgoed. Het is sinds 1559 bisschopsstad. In het centrum vind je dan ook veel historische (kerk)gebouwen. Roermond is ook de stad van Pierre Cuypers, volgens velen de belangrijkste Nederlandse architect uit de 19e eeuw.
In het centrum vind je ook veel sfeervolle pleinen, waar je op de diverse terrassen kunt genieten van bourgondisch Limburg.
Roermond is bovendien een heerlijke winkelstad, en verkozen tot Beste Binnenstad 2009-2011! Van boetiekjes in monumentale panden in de binnenstad tot het Designer Outlet Centre, dat jaarlijks meer dan vijf miljoen modebewuste koopjesjagers trekt. Verder vind je er het Retail Park Roermond en de Huis- en Tuinboulevard. En: iedere zondag open!
Roermond is ook een mekka voor de natuur- en waterliefhebber. De Maasplassen, die om en in Roermond liggen, zijn met 3000 ha. het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Bovendien vormt Roermond een zeer goed uitgangspunt voor een wandeling, fietstocht of paardrijtocht door het Nationaal Park De Meinweg, het Swalmdal, het Leudal en/of het Roerdal.
Cuypershuis in Roermond. Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en legt een link tussen architectuur en hedendaagse interieurvormgeving.
Het Cuypershuis is een uniek complex in Nederland. Het gebouw maakt deel uit van de collectie, want het is een visitekaartje van Cuypers’ visie op wonen en werken.
Waar anders in Nederland kun je in een museum het werk van een architect bewonderen, die het ook heeft gebouwd en bewoond?
In de vaste collectie wordt niet alleen het werk van Cuypers getoond, maar ook de mens Cuypers.
Je leert Cuypers kennen als een man met vele facetten: als ontwerper, architect, organisator, kunstenaar, ambachtsman en idealist met ontembare werklust.
In zijn eigen tijd werd hij geroemd en verguisd, maar in eigen stad is hij altijd groot gebleven.
Maastricht. Maastricht, één van de oudste steden van Nederland. Een stad die de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan en waar je de specifieke, levendige cultuur proeft die door de eeuwen heen gevormd is door Germaanse en Romaanse invloeden. De hele Maastrichtse binnenstad is tot beschermd stadsgezicht verklaard. De monumentale gebouwen en fraaie woonhuizen vertonen stijlen uit verschillende tijden. Van resten uit de Romeinse tijd tot panden met gevelstenen in de Maasland Renaissancestijl. Die is onder meer zichtbaar in de typische zadeldaken; de ruime zolders werden gebruikt voor voedselopslag tijdens de vele belegeringen. Maastricht verleidt menigeen tot een bezoek aan de stad, vanwege de bijzondere allure van de winkels en boetieks die de winkelstraten een internationale sfeer geeft, de kwaliteit van het rijke culturele aanbod en de verwennerij van de smaakpapillen in deze gastronomische hoofdstad.
Ieder jaar pakt André Rieu groots uit met het Johann Strauss orkest, vele solisten en bijzondere gastartiesten op het Vrijthof! Feest mee en geniet van de meeslepende walsen, klassieke muziek, operette en musical… een avond om niet te vergeten. Kom zelf kijken waarom André Rieu al een aantal jaren een van de populairste live acts ter wereld is! Geniet van André’s zomeravondconcerten op het meest romantische plein van Nederland: het Vrijthof in Maastricht! Data in 2014: 4-5-6-11-12-18-19 & 20 juli.
GaiaZOO in Kerkrade biedt een adembenemende wereld van dier en natuur. De Zuid-Limburgse dierentuin werd vanwege een nieuw en uniek dierentuinconcept door het publiek reeds vier keer gekozen tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ en is in 2013 gekroond tot ANWB’s ‘Leukste Uitje van Nederland’. In GaiaZOO reis je in één dag over de hele wereld en ontmoet je vele bijzondere en unieke diersoorten. GaiaZOO biedt een onvergetelijk dagje uit voor groot én klein.
Kerstgrotten Valkenburg. Kerstmis en Valkenburg aan de Geul zijn al jarenlang op een speciale manier met elkaar verbonden. Gedurende de donkere dagen verandert Valkenburg, gelegen in het sprookjesachtige Heuvelland, in een sfeervol kerststadje. Met sfeervolle lichtjes, kerstbomen, engelenhaar en soms onverwacht een pak sneeuw, ademt Valkenburg één en al kerstsfeer uit. Wie niet beter zou weten, zou denken dat de Kerstman uit Valkenburg komt.
kerstmarkten Aken
Venlo: het stedelijk centrum van de regio, dat zeker eens bezocht moet worden! Het rijke winkelaanbod zorgt ervoor dat er naar hartenlust geshopt kan worden. Na een bezoek aan de binnenstad of het Limburgs museum is het heerlijk om op een van de terrassen te belanden of een van de vele andere horecagelegenheden te bezoeken!